20 jan 2021

Stamspolning

Av styrelsen | 2021-01-20 10:33


Hej Medlemmar,

Styrelsen vill bara meddela att vi kommer genomföra stamspolning mellan 4/2 - 9/2. Det är Solna Högtrycksspolning AB som kommer

genomföra detta och de kommer avisera er ca två veckor innan. Nedan finner ni lite mer information.

Hälsningar

Styrelsen

Hur går en stamspolning till?

Hur går en stamspolning till och varför behöver detta projekt äga rum? En stamspolning är en åtgärd som förlänger livslängden på det rör- och ledningar som löper på insidan av varje villa och fastighet.

Stamspolning tar även bort eventuella stopp och minimerar risken för framtida stopp - detta genom att fett och andra beläggningar försvinner. Kort sagt - en stamspolning är viktig att genomföra och en rekommenderad intervall ligger på tre år. Hur länge sedan fick dina rör denna effektiva behandling?

En stamspolning innebär att man rensar stammarna i en fastighet eller i en villa. Det sker med hjälp av hett vatten och högt tryck. Man använder sig av både speciella maskiner och speciella metoder i samband med en stamspolning. Gällande det senare så innebär det att man alltid börjar nerifrån och arbetar sig uppåt. Ska en fastighet få sina stammar spolade så börjar man i källaren - det är där flest avlagringar normalt finns.

Man spolar från källarrören hela vägen till huvudledningen. Inte sällan så upprepas proceduren där man går flera varv med rensslangen som används. Efter detta så fortsätter man uppåt. Man kan tänka sig formen av ett träd där källaren är själva stammen och där varje enskild lägenhet är de grenar som finns. Här måste man se till att varje enskild gren ses över och spolas ren. Efter detta så avslutar man med att rengöra uppifrån och från vinden. Detta ger en bra bild över hur en stamspolning ser ut även vid en villa. Man startar från botten och arbetar sig metodiskt uppåt allt eftersom.

Hur vet jag att en stamspolning behövs?

Det finns några indikationer på att en stamspolning kan behövas. Om vattnet rinner undan långsamt - trots att man rensat avloppen nyligen - är en sådan. Detsamma kan sägas om det faktum att ideliga stopp äger rum. Om du hela tiden måste använda exempelvis rensband för att lösa upp stopp i toaletten så indikerar detta att andra åtgärder - stamspolning primärt - måste sättas in. Dålig lukt samt bubblor i avlopp är andra faktorer som indikerar att mer professionell hjälp bör kontaktas.

Besöksräknare

144 351 besökare sedan 2019-06-20

Arkivet